Anwar Ibrahim : Harapan Baru Untuk Malaysia

isa120602.jpg

Oleh : Robert Manurung

Kubu oposisi yang dipimpin Anwar Ibrahim kini tengah dilanda euforia kemenangan, kendati hasil penghitungan suara resmi Pemilu Malaysia belum diumumkan. Anwar sendiri tetap tenang, dan tidak buru-buru membuat klaim apapun, terkait hasil pemilu yang diadakan Sabtu kemarin (8/3) .

Kesimpulan sementara, Barisan Alternatif yang dipimpin Anwar berhasil mengimbangi koalisi berkuasa Barisan Nasional (BN), dengan kemenangan mengejutkan di beberapa daerah “milik” BN. Nurul Izzah Anwar, putri Anwar Ibrahim mengalahkan Datuk Shahrizat Jalil (BN), di Lembah Pantai, Kuala Lumpur. Isterinya, Wan Azizah yang juga Ketua Partai Keadilan Rakyat (PKR), berhasil mempertahankan kursinya di Pulau Pinang.

Dalam situasi euforia tersebut Anwar menunjukkan kematangan sebagai politisi dan negarawan, dengan sikap menahan diri dan menunggu hasil penghitungan resmi. Yang juga patut dikagumi, tokoh reformis Malaysia ini tak lupa menyapa para pendukungnya dan menyampaikan ucapan terima kasih, meskipun hanya melalui blog–karena media massa di Malaysia tidak memberi kesempatan sama sekali bagi kubu oposisi untuk publikasi.

Berikut ini adalah “surat terbuka” Anwar Ibrahim untuk rakyat Malaysia yang diposting di blognya (anwaribrahimblog.com), tadi malam. Dibuat dalam dua bahasa, versi Inggrisnya sengaja aku tampilkan, agar pesan Anwar dalam bahasa Melayu dapat dipahami secara akurat :

——————————————————————————-

Harapan Baru Untuk Malaysia

Hari ini, melalui kertas undi, anda telah mendengar suara hati anda dengan sepenuh tekad bahawa masa untuk perubahan sudah tiba.

Rakyat Malaysia telah bersuara. Ini adalah detik bersejarah, yang luar biasa dalam sejarah negara kita.Hari ini lebaran baru telah dibuka. Rakyat telah mengundi dengan berani dan terbuka untuk melangkah ke satu era di mana kerajaan yang dibentuk mestilah bersifat terbuka dan mengiktiraf semua rakyat Malaysia tanpa mengira agama, bangsa, dan budaya adalah satu rakyat yang bersatu.Rakyat telah meluahkan tanpa sebarang ragu bahawa mereka tegas mahukan akauntabiliti, ketelusan dan kedaulatan undang-undang.Hari ini, perpaduan dan persefahaman bersama antara rakyat telah menang.Esok, kita akan memulakan gerak kerja untuk membina masa depan yang lebih cerah untuk rakyat Malaysia, dengan saling berpimpin tangan dan berganding bahu ke bahu.Inilah harapan baru untuk Malaysia!

ANWAR IBRAHIM

A New Dawn for Malaysia

My fellow Malaysians,

Today at the ballot box, you listened to your heart with the firm conviction that the time for change has arrived.

The people of Malaysia have spoken. This is a defining moment, unprecedented in our nation’s history.

Today a new chapter has opened. The people have voted decisively for a new era where the government must be truly inclusive and recognize that all Malaysians, regardless of race, culture and religion are a nation of one.

The people have expressed in no uncertain terms that they want accountability, transparency and the rule of law.

Today unity, consensus, and mutual respect triumphed.

Tomorrow, we start working to build a brighter future, hand in hand, shoulder to shoulder. This is a new dawn for Malaysia.

ANWAR IBRAHIM

Iklan

Tag: , , , , , , , , , , , ,

10 Tanggapan to “Anwar Ibrahim : Harapan Baru Untuk Malaysia”

 1. Ant Lover Says:

  Manusia hidup karena harapan. Jangan Matikan harapan mereka 🙂 Salam kenal 🙂

  http://acaciagrove.multiply.com/

 2. Robert Manurung Says:

  @ Ant Lover

  Salam kenal juga teman. Setuju, beri kesempatan harapan itu tumbuh dan bersemi. Malaysia sudah lama merindukan saat-saat seperti sekarang ini; momentum ke arah perubahan yang lebih demokratis dan elegan.

  Merdeka!

 3. elwydamara Says:

  Untuk pendukung Anwar Ibra tak ada kata lain selain ”Beranikan diri utk menentang kedzaliman MERDEKA”

 4. Robert Manurung Says:

  @ elwydamara

  Kami dari Indonesia mendukung kawan-kawan di Malaysia untuk meneruskan perjuangan agar reformasi bergulir di negeri anda. Yang terutama supaya ISA diubah atau dihapuas sekalian.

  M E R D E K A

 5. Abdullah Maraleh Says:

  Terus Perjuangan Semoga Anwar Berjaya

 6. miedzie Says:

  kenapa tidak ada org perasan??
  walaupun kepimpinan pak lah teruk tapi dia masih setia dengan parti..
  saya bukan nak mempersolakan anwar ibrahim tapi cuba anda fikirkan dulu ketika anwar ibrahim menjadi menteri pendidikan banyak dasar yang beliau buat tetapi apabila beliau menjadi pembangkang, beliau menyelar dasar yang telah dibuat oleh beliau sendiri…
  jika beliau boleh buat tindakan macam ni, jelas menunjukkan beliau cuma mementingkan diri. tidak mustahil jika beliau akan mungkir janji-janji yang tealh beliau taburkan..

  cuba fikir-fikirkan….

 7. Giyanto Says:

  Wah, kelihatannya sama-sama bener nih,
  mending ndukung pak anwar ato pak lah ya?
  Coz ak tidak pingin kaya beo, mending saya kritik kedua-duanya…
  ngapain kalian bela-belain politisi yang sama-sama tolol itu….
  hanya orang yang tidak pake otaknya sendiri aja, yang masih percaya ama janji dari orang lain….gitu aja kok repot,hi2!!!!

 8. adi isa Says:

  badawi, minggir…..!!!!!!
  anwar mau lewat………..

 9. KucingBertanduk Says:

  VIDEO ANWAR IBRAHIM DALAM AKSI LIWAT TERSEBAR DI INDONESIA

  Anwar Ibrahim penderhaka yang tersingkir ketika menjadi Timbalan Perdana Menteri telah meneruskan serangan,kecaman dan berbagai tohmahan yang keras terhadap bakal Perdana Menteri Najib Tun Abdulk Razak.

  Terakhir suara Keadilan telah menjeritkan kepala berita dakwaan Anwar bahawa Najib lebih zalim berasaskan kepada temu bual dengan Al Jazeera baru baru ini.

  Temubual itu penuh dengan berbagai tuduhan terhadap Najib dari rasuah hingga kepada pembunuhan wanita Mongolia dan kegagalan Najib menangani isu kegawatan ekonomi yang dihadapi negara.

  Beliau juga tidak yakin Najib sebagai tokoh yang dapat membawa perubahan dalam UMNO dan Najib akan terus mempertahankan undang undang yang keras dan budaya kronisma.

  Dia juga mendakwa bahawa Najib berada dalam state of denial.Semua dakwaan dan tuduhan itu mendedahkan Anwar sebagai seorang “gila talak”

  Kenapakah Anwar meneruskan kempen jahat dan ganas ini setelah gagal menjatuhkan kerajaan Barisan Nasional 16 Sepetember lalu dan masih mendakwa bahawa kerajaan tidak prihatin terhadap keadaan ekonomi rakyat sedangkan harga minyak diturunkan hampir setiap minggu dan harga barang mulai terkawal. Mungkin kerana dia sedar janjinya menurunkan harga minyak sudah tidak laku lagi.

  Sebenarnya masaalah dirinya yang akan terbongkar di mahkamah tidak lama lagi yang akan menjatuhkan maruah dirinya untuk selama lamanya telah menimbulkan ketakutan dalam dirinya sehingga membutakan hati dan matanya terhadap kecerdikan dan kematangan rakyat yang telah pun sedar dia adalah “Raja Pembohong Negara”.

  Sebenarnya Anwar lah yang berada dalam state of denial dan cuba menuding jari kepada orang lain.

  Orang ramai sudah cerdik sekarang untuk terus dikelirukan oleh Anwar Ibrahim yang berada dalam keadaan berdebar dan kekecewaan yang menakutkannya seperti seorang banduan yang menunggu hukuman gantung.

  Sebab utamanya ialah dia sendiri tahu bahawa kes liwatnya kali ini mempunyai bukti yang cukup kuat di tangan pihak yang berkuasa. Dia tahu kali ini dia terperangkap dengan gambarnya in action yang cukup jelas dan juga lain lain gambar . Ada diantara gambar ini telah pun jatuh ke tangan orang tertentu . Kabarnya lebih hebat dari aksi bekas Menteri Kesihatan dari MCA Chua Soi Lek . Ini tentunya akan menambahkan kehebatan imej Keadilan.

  Maka itu Anwar masih berharap akan dapat menubuhkan kerajaan Keadilan bagi membatalkan kesnya . Bahawa Pas dan rakan rakannya tidak menggalakannya untuk terus berkempen tentang tarikh kejatuhan kerajaan BN amat tidak menyenangkannya sekarang ini.

  Maka itu dia perlu teruskan kempen menghakiskan keyakinan kepada Ketua Hakim Negara, kepada Peguam Negara dan kepada Ketua Polis Negara dengan menimbulkan berbagai tuduhan,prasangka dan cerita cerita dari sebelah pihak sahaja. Pas yang banyak menerima wang darinya menerusi Kamaruddin Jaafar juga menyertai kempen ini.

  Yang paling komited untuk membantu membersihkan imejnya ialah Lim Kit Siang dan DAP kerana bagi orang Cina kecuali Lee Kuan Yew moral adalah soal kedua.Yang utama ialah wang dan kuasa.

  Anwar akan meneruskan kerja memfitnah kerajaan BN dengan konsisten dan agresif tanpa takut.Ini oleh kerana samaada dia bertindak dengan cara baik atau buruk sudah tidak akan dapat menyelamatkan masa depannya lagi.

  Selain dari menggunakan media , dia juga akan menghasut tindakan demonstrasi rakyat semua kaum atas berbagai isu. Diantara yang sedang berjalan sekarang ialah Berbasikal Jaringan Rakyat Tertindas (Jerit) . Dia juga akan meminta bantuan dari media asing termasuk CNN, BBC dan Al Jazeera bagi menghakiskan kredebiliti kerajaan Malaysia dan bagi memprojekan dirinya dirinya sebagai seorang yang bersih yang paling layak untuk memimpin kerajaan boneka Amerika Syarikat.

  Dia berharap apabila perbicaraan dijalankan kelak keatasnya( Februari) maka rakyat telah mempunyai persepsi bahawa tuduhan terhadapnya adalah rekaaan belaka. Pihak yang mendakwa dan membicarakannya tidak berkredibliti dan semuanya fitnah belaka, tetapi rakyat sedar juga takkan kerajaan sebodoh itu untuk membuat tuduhan kali kedua tanpa bukti yang kuat.

  Tidak ada jalan lain bagi Anwar Ibrahim untuk menghapuskan tuduhan terhadapnya,membasuh namanya dan melepaskan hukuman sebagai seorang penjenayah yang mengkhianati Islam,yang merosakan imej Islam dan imej kepimpinan ABIM (Singkatan dari Anuar bin Ibrahim) dan juga imejnya sendiri kecuali dengan mengambil kuasa dengan apa cara sekalipun dan menjalankan kuasa ini untuk membasuh dosanya dimata umum.

  Orang ramai harus sedar jika pihak polis mempunyai video klip Anwar Ibrahim berpelukan dengan Saiful Bukhari ketika hendak memasuki sebuah aparment , masakan polis bodoh untuk melepaskan peluang membuat rakaman didalam.

  Agak menghairankan bagaimanakah klip video ini yang terang dan jelas telah lebih dahulu tersebar di Medan dan Jakarta

 10. KucingBertanduk Says:

  KARPAL SINGH SEPAK PUNGGONG ANWAR IBRAHIM Sunday, February 8, 2009
  Kemungkinan ramai anggota Dewan Undangan Negeri dari PKR di Kedah dan Selangor akan menyertai Barisan Nasional yang akan mengakibatkan tumbangnya kerajaan PR di kedua negeri itu dalam beberapa hari lagi . Ini adalah berikutan dengan persengketaan sesama sendiri yang mulai terserlah dalam Pakatan Rakyat .

  Petang ini (8 februari) Pengerusi DAP Karpal Singh telah menuduh Anwar Ibrahim menjadi punca kepada kejatuhan kerajaan Perak dengan mendakwa Anwar yang mencetuskan budaya melompat parti dan beliau mendesak Anwar supaya segera meletakan jawatan pemimpin de facto Pakatan Rakyat.

  Sebelum ini Anwar Ibrahim telah mengistiharkan bahawa partinya tidak bersama dengan Karpal Singh dalam hasrat untuk menyaman Sultan Perak Raja Azlan Shah di mahakamah kerana mengizinkan peralihan kuasa tanpa pembubaran Dewan Undangan Negeri dan tanpa menerusi undi tidak percaya dalam persidangan dewan itu.

  Anggota PKR yang fanatik kepada Anwar Ibrahim tentunya marah dengan Karpal Singh kerana mereka meanggap Karpal tidak memahami dan tidak bersimpati dengan situasi dan tekanan yang dihadapi oleh Anwar sekarang dari masyarakat Melayu.

  Kabar yang tersebar sepantas kilat sekarang ialah beberapa orang anggota Dewan Undangan Negeri Kedah dari PKR dan juga beberapa orang anggota Pas di Selangor telah pun cuba untuk menghubungi Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib tetapi tidak diketahui sebabnya.

  Sementara itu kerajaan BN di negeri Perak yang sekarang ini hanya mempunyai majoriti tipis dijangka akan disertai oleh ramai lagi anggota pembangkang termasuk dari DAP. Ini adalah kabar angin yang sedang bertiup kencang di seluruh negeri Perak.

  Arkitek dibelakang keruntuhan kerajaan PKR di Perak dan juga kemungkinan di Kedah dan Selangor ialah Datuk Seri Najib yang selama ini sangat digeruni oleh Anwar Ibrahim . Beliau dikatakan telah mengatur pelarian sementara anggota Dewan Undangan Negeri BN Bota Datuk Nasarudin Hashim untuk memberi malu kepada Anwar Ibrahim.

  Hanya beberapa jam selepas Anwar berbangga dengan penyelewengan anggota BN itu, dua orang PKR dan seorang DAP mengistiharkan diri sebagai anggotra bebas dalam Dewan Undangan Negeri Perak dan Nasarudin kembali ke pangkuan UMNO . Anwar yang bersorak hebat malu tertipu .

  Surat jemputan bagi majlis mengangkat sumpah MB Perak yang baru telah diedarkan sebaik sahaja perkenan Sultan didapati untuk tidak membubarkan Dewan. Ini menunjukan semuanya telah tersedia dan terancang rapi.

  Silat pancak Najib telah menendang tepat kemuka Anwar Ibrahim dan hari ini (8 Februari) Karpal Singh pula telah melepaskan sepaknya ke punggong Anwar.

  Demikianlah nasib seorang seniman jalanan.

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

w

Connecting to %s


%d blogger menyukai ini: